Panpoëticon Batavûm

Panpoëticon 054

© Lieke van Deinsen & Timothy De Paepe, 2015

“Het Panpoëticon Batavûm was een sierhouten kabinet uit de achttiende eeuw waarin de portret­ten van honderden Nederlandse dichters en dichteressen waren opgeborgen. Het was een unieke verzameling waarin het Nederlandse literaire verleden als tastbaar object werd gepresenteerd.

Hoewel het Panpoëticon gedurende de achttiende eeuw bijzonder populair was en menig schrijver inspireerde tot het dichten van lofzangen, valt de verzameling in de negentiende eeuw uiteen. Tijdens de Leidse Buskruitramp van 1807 raakte het houten kabinet zwaar beschadigd, werden de beelden vernietigd, en ging een deel van de portretten verloren.

Na wat omzwervingen is ongeveer een kwart van de oorspronkelijke achttiende-eeuwse schilderijen momenteel te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Deze computervisualisatie van de kast werd gecreëerd in het kader van het onderzoeksproject Het Panpoëticon digitaal dat als voornaamste doelstelling heeft om de achttiende-eeuwse verzameling virtueel te laten herrijzen. “

– Lieke van Deinsen, Johan Huizinga Fellow, Rijksmuseum/Radboud Universiteit, Nijmegen

Lambert Bidloo’s gedicht op het Panpoëticon Batavum, inclusief een gravure van het kabinet, is digitaal beschikbaar via de bibliotheek van de Radboud Universiteit.

Zie ook: Rijksmuseum, Meet our fellows 

Panpoëticon 053-001